3 / 18 619

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Svenska mordfall > Dubbelmord vid Råbosjön i Hudiksvall > Tingsrättsdom
Sida 10 av 41


  Anmäl sidan

Logga in för att visa denna sida!En 20-årig man ska ha sett den senaste Star Wars-filmen på bio. Innan han lämnade biografen i Hudiksvall berättade han för bekanta att han skulle göra något fruktansvärt och antingen dö eller dyka upp i morgondagens tidning. Sedan tog sig gärningsmannen till en skogsstuga där Kjell List och Vanja Nilsson mördades med omfattande knivvåld. De två offren ska ha valts ut för att de bodde avskilt och chansen att komma undan var stor.Få tillgång till detta dokument genom att logga in med din e-post och lösenord eller registrera ett användarkonto! Att skapa ett konto går snabbt och ger dig tillgång till detta och många fler dokument!

Kommentarer som refererar till denna sida

Hoppetossa skrev för 1 år sedan som svar på ett tidigare inlägg:

hur får en som är dömd och inlåst möjlighet att betala skadestånd som i detta fallet?
eller är skadeståndet bara för att....?


Skadestånd döms i brottmål ut med ganska lite beaktande av den dömdes möjlighet att faktiskt betala skadeståndet. Att skadestånd döms ut i sådana fall har betydelse av i vart fall tre orsaker:

- Den dömde kan senare i livet få pengar, t.ex. genom arv.
- Om en dömd ej betalar skadeståndet kan brottsoffret oftast få ut hela eller delar av skadestånd som dömts ut från försäkringsbolag eller brottsofferfonden - dessa tar i så fall över rätten att driva in skadeståndet från den dömde genom s.k. regressrätt.
- Skadeståndet är i vart fall en viss indikation på samhällets syn på brottet och kan i någon mån tjäna som en ringa form av upprättelse för brottsoffret.

Värt att notera att till skillnad från andra skulder kan ett skadestånd p.g.a. brottslig gärning i princip inte preskriberas ens om den dömde går igenom skuldsanering. Det gör att så länge gärningsmannen är i livet och inte betalar, kommer skulden bestå - så alla inkomster personen får även långt senare i livet kan bli föremål för indrivningsåtgärder för skadeståndet. Det kan, om det är fråga om yngre gärningsmän, innebära att skadeståndet trots allt kan drivas in långt senare. Om det är fråga om äldre gärningsmän finns ju inte sällan tillgångar av något slag, t.ex. en bostad.

Men visst.. när det gäller många av dessa svårare brott blir skadeståndet mest symboliskt, och får mest betydelse i försäkringssammanhang.

sam231 skrev för 1 år sedan:

hur får en som är dömd och inlåst möjlighet att betala skadestånd som i detta fallet?
eller är skadeståndet bara för att....?