4 / 18 619

Notiser

Svenska mordfall

Forum

Om

E-post: Lösenord:
Registrera ny användare!
Notiser > Sommarstugemordet i Arboga: SammanfattningSommarstugemordet i Arboga: SammanfattningPublicerad 2016-08-19

Två långa förhör har hållits med den 18-årige mannen och den 41-åriga kvinnan som är misstänkta för mord och mordförsök. Under fredagen måste åklagaren begära de två misstänkta häktade. Samtidigt kommer mer och mer information fram om den misstänkta brottshärvan.

Johanna Möller

Huvudpersonen, länge i medier utpekad som 41-åringen, är dotter till paret som angreps i sommarstugan vid Hjälmaren. Hon har genom företaget Pangelius familjehemsvård AB, som registrerades 2015, bl.a. drivit asylboende för ensamkommande flyktingbarn som stängdes vid en oanmäld tillsyn från Inspektionen för vård och omsorg i januari i år. Grannar beskriver att det ofta varit stökigt i Johanna Möllers lägenhet, med mycket besök av unga män. Johanna Möller är för närvarande anhållen skäligen misstänkt för mord och mordförsök.

Mohammad Rajabie

Mohammad Rajabie är sedan tidigare utpekad som 18-åringen i medier. Ynglingen har en tid varit sambo med 41-åringen och de två planerade att gifta sig. Mohammad Rajabie kom till Sverige från Kabul i Afghanistan som asylsökande. Han misstänks på ett eller annat sätt ha använts av Johanna Möller i brottshärvan och är anhållen.

Johanna Möllers make förolyckas 2015

I december 2014 gifter sig Johanna Möller med Aki Paasila. Relationen mellan makarna ska ha varit dålig och sommaren 2015 uppges maken ha skrivit på skilsmässopapper. I samband med parets separation uppger anhöriga till Aki Paasila att han varit rädd för Johanna Möller.

Morgonen den 8 augusti 2015 anmäler Johanna Möller maken försvunnen, efter att han ska ha varit borta i 12 timmar i samband med en fisketur. Han hittades snart därpå drunknad på en meters djup i Hjälmaren nära strandkanten vid sommarstugan. Kort innan makens försvinnande ska Johanna Möller ha tecknat en livförsäkring för mannen till maxbeloppet hos försäkringsbolaget IF.

En dödsfallsutredning inleddes av polisen med anledning av makens död. Maken ska inte ha druckit några större mängde alkohol kvällen då han drunknade. Samtidigt visade obduktionsprotokollet att drunkning var dödsorsaken och det fanns inga skador på kroppen. I förhör under utredningen framgår att polisen redan i detta sammanhang varnades för 41-åringen. En anhörig ska ha varnat polisen om att Johanna Möller planerade att bränna ned familjens sommarstuga med föräldrarna i huset. Polisen avslutade dock sin utredning utan att inleda en förundersökning.

Försäkringsbolaget IF inledde dock en egen utredning med hjälp av två före detta polisutredare. Johanna Möllers berättelse om vad som hade hänt var motsägelsefull och man att kartlade därför kvinnan genom bl.a. intervjuer med släktingar, vänner och grannar. I juni 2016 stoppade IF utbetalningen av livförsäkringspremien till Johanna Möller och överlämnade en slutrapport till polisen, där man från försäkringsbolagets sida konstaterade att det finns skäl att misstänka brott i samband med makens död. Polisen inledde dock ingen förundersökning. Försäkringsbolaget har dock begärt omprövning av polisens beslut att lägga ned dödsfallsutredningen.

Sexuella övergrepp på Möllers asylboende

I mitten av juni 2016 rapporterar medier om hur åtminstone två flyktingpojkar, placerade på ett asylboende som drevs av Johanna Möller, tvingats till sex med Johanna Möller. Samlagen ska ha spelats in och föregåtts av både löften och hot.

Johanna Möller nekade först till anklagelserna och hävdade att det hela var frågan om smutskastning.

- Det finns så mycket pengar i den här branschen att man är beredd att gå över lik, sa Möller till Eskilstuna-Kuriren.

Senare erkände 41-åringen att hon haft sex med en av flyktingpojkarna, men hävdade att det inte varit fråga om tvång eller sexuellt utnyttjande. Polisen lade ner förundersökningen om sexuellt utnyttjande av barn i slutet av juni.

Vid midnatt söndagen den 10 juli misshandlades de två flyktingpojkarna som talat ut om sexövergreppen i medier. I utredningen som följde misshandeln figurerar Johanna Möllers sambo, 18-årige Mohammad Rajabie.

Mordet och mordförsöket i sommarstugan

Sent den 3 augusti får polisen larm från en sommarstuga utanför Arboga. När patrullen kommer fram hittas 68-årige Göran Möller, pappa till Johanna Möller, död och hans 63-åriga hustru, mor till Johanna, svårt knivskadad. Modern, som var den som larmade polisen, förs till sjukhus och opereras. Hon anhålls inledningsvis misstänkt för mordet, men misstankarna avskrivs efter att hon kunnat förhöras. I förhör berättar modern att hon angripits med knivhugg av en gärningsman när hon sov.

Anhöriga beskriver att relationen till dottern varit dålig och bråkig, bl.a. för att föräldrarna varit emot att Johanna Möller arbetade med flyktingar. Efter mordet och mordförsöket får Johanna Möllers mor polisskydd på sjukhuset då bedömningen görs att det finns en hotbild. Samtidigt pågår polisens utredning med fokus på Johanna Möller, som liksom 18-årige Mohammad Rajabie punktbevakas. Johanna Möller observerades under tiden efter mordet bl.a. städa sin bil.

Gripandet av Johanna Möller och Mohammad Rajabie

I tisdags, den 16 augusti, kl 12.45 greps Johanna Möller av polis på Arlanda på väg till Thailand. Mohammad Rajabie grips några kilometer därifrån, efter att ha skjutsat 41-åringen till Arlanda med bil. De båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök i sommarstugan utanför Arboga.

Under onsdagen gjorde polisen en teknisk undersökning av Johanna Möllers lägenhet, där hon bott tillsammans med Mohammad Rajabie. Två långa förhör uppges också ha hållits med den de misstänkta efter gripandet. Enligt medieuppgifter arbetar polisen utifrån teorin att motivet till mordet varit ekonomiskt. Johanna Möllers mördade pappa uppges ha haft stora tillgångar och ska tillsammans med ett syskon till Johanna ha drivit det framgångsrika företaget Pearls for Girls.

Både Johanna Möller och Mohammad Rajabie förnekar inblandning i mordet och mordförsöket. Samtidigt får Möllers mor fortsatt bevakning på sjukhuset eftersom man inte kan utesluta fler inblandade.

Senast kl 12 på fredagen måste åklagaren lämna in en häktningsframställan mot Johanna Möller och Mohammad Rajabie till Västmanlands tingsrätt.
Läs alla notiser om fallet    Läs i databasen om Sommarstugemordet i Arboga